Als je van sporten houdt, dan weet je hoe belangrijk het is om goede sportkleding te hebben. Of je nu gaat wielrennen, fitnessen, yogaën of tennissen, het dragen van de juiste sportkleding kan het verschil maken tussen een comfortabele en een oncomfortabele workout. In dit artikel geven we je 5 tips voor als je sportkleding wilt gaan kopen, zodat je de beste keuze kunt maken en optimaal kunt genieten van je sportactiviteiten.
Tip 1: Kies voor kwaliteit
Wanneer je sportkleding gaat kopen, is het belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Kwalitatieve sportkleding gaat langer mee en zorgt voor meer comfort tijdens het sporten. Investeer dus in kleding van goede kwaliteit, ook al lijkt het in eerste instantie duurder. Op de lange termijn bespaar je geld en heb je meer plezier van je aankoop.
Wat voor sportkleding je nodig hebt, hangt af van het type sport dat je beoefent. Als je bijvoorbeeld graag gaat wielrennen, dan zijn beenstukken belangrijk. Bij het wielrennen beschermen beenstukken namelijk tegen kou en uitdroging en tegen verwonding bij vallen. Hockeyers gebruiken ook beenstukken, maar die dienen een heel ander doel. Daar moet het been namelijk beschermd worden tegen de hockeystick van andere spelers. Naast beenstukken hebben ze bij die sport ook een bitje nodig om de tanden te beschermen voor als een hockeybal er tegenaan komt. Als je gaat fietsen, heb je naast fietsjassen en fietskleding ook accessoires nodig. Veel fietsers kopen graag fietstassen. Zeker als je wielrent kan dit een grote meerwaarde hebben.
Wat voor kledingstuk (e.g., een beenstuk, fietsjassen) of accessoire (e.g., een bitje, fietstassen) je ook nodig hebt voor de sport die jij beoefent (e.g., wielrennen, hockey, fietsen, etc.), zorg ervoor dat je voor kwaliteit gaat. Het kan je namelijk veel ellende besparen.
Tip 2: Kies de juiste maat
Een goede pasvorm is cruciaal als het gaat om sportkleding. Te grote of te kleine kleding kan zorgen voor irritatie en kan je prestaties tijdens het sporten negatief beïnvloeden. Kies dus altijd voor de juiste maat en pas de kleding indien mogelijk voordat je het koopt. Houd er rekening mee dat verschillende merken verschillende maten kunnen hanteren, dus neem de tijd om goed te passen.
Tip 3: Kies de juiste stof
De stof waarvan sportkleding gemaakt is, is van groot belang voor het comfort tijdens het sporten. Kies bij voorkeur voor ademende stoffen die vochtregulerend zijn, zoals polyester of nylon. Deze stoffen voeren zweet af en houden je lichaam koel en droog tijdens het sporten. Vermijd katoenen kleding, omdat dit materiaal vocht vasthoudt en kan zorgen voor irritatie en wrijving.
Tip 4: Kies de juiste outfit voor je sport
Afhankelijk van welke sport je beoefent, zijn er specifieke eisen waaraan je sportkleding moet voldoen. Zo heb je bijvoorbeeld voor wielrennen goede schoenen nodig, terwijl je bij yoga juist behoefte hebt aan kleding die meebeweegt en comfortabel zit. Doe dus research naar welke kleding het meest geschikt is voor jouw specifieke sport en pas daar je aankoop op aan.
Tip 5: Kies voor duurzaamheid
Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk thema en dit geldt ook voor sportkleding. Kies daarom bij voorkeur voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid, zoals het gebruik van gerecyclede materialen en duurzame productiemethoden. Op deze manier draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar heb je ook kleding van hoge kwaliteit die lang meegaat.
Conclusie
Het kopen van sportkleding lijkt misschien simpel, maar er zijn verschillende factoren waar je op dient te letten om de juiste sportkleding te vinden. Een van de dingen om op te letten is het type sport dat je beoefent. Als wielrenner of hockeyer wil je bijvoorbeeld beenstukken kopen, terwijl je voor andere sporten hele andere type kleding nodig hebt (en het type beenstukken verschilt ook nog eens enorm als je wielrent i.p.v. als je hockeyt). Qua kleding heb je als fietser waarschijnlijk fietsjassen nodig. Fietsjassen zijn er voor allerlei weersomstandigheden: sommige fietsjassen zijn extra warm om je in staat te stellen zelfs onder het vriespunt te gaan fietsen.